Internet begrippenlijst

Adaptive design

Een adaptive design en een responsive design werken in de basis op dezelfde manier. Het verschil is dat bij een responsive design telkens dezelfde versie van de website wordt gebruikt. Bij een adaptive design worden er voor verschillende situaties andere versies van de website naar de webbrowser gestuurd. Denk hierbij aan een verschil in navigatie en/of volgorde van website elementen voor de desktop en smartphone versie.

CSS – Cascading Style Sheets

CSS bestanden bevatten de style en opmaak informatie voor het website template of de HTML bestanden. Door het scheiden van style/opmaak van de HTML broncode is het mogelijk om style-informatie eenvoudig te wijzigen.

Domeinnaam TLD

Een topleveldomein (TLD) is het achterste gedeelte van de domeinnaam. Er zijn twee soorten TLD’s. Ten eerste de TLD’s die het type website aangeven, zoals .com (commercieel), .net (netwerk) en .org (organisaties). Daarnaast zijn er de TLD’s die het land van de website weergeven, bijvoorbeeld .nl voor Nederland.

E-mail templates

Een e-mail template is een HTML template dat geoptimaliseerd is voor het versturen van e-mail nieuwsbrieven. Dit soort templates gebruiken minder geavanceerde technieken en design-elementen, omdat in een e-mail programma bijvoorbeeld geen JavaScript code mag worden uitgevoerd.

HTML broncode of HTML bestand

HTML staat voor Hyper Text Markup Language en is de basis voor elke webpagina die door de webbrowser wordt weergeven. Alle website templates bestaan uit of meerdere HTML bestanden. Ook een Flash website kan niet zonder een aantal regels van HTML broncode worden weergegeven. Bij moderne website templates bevat de HTML broncode geen style informatie.

Isotope portfolio

Door middel van een portfolio kunnen projecten duidelijk op een website worden weergegeven. Een Isotope portfolio geeft uw projecten een nog betere uitstraling. Net als bij veel andere portfolio’s, krijgt elke project een categorie. Wanneer uw bezoeker op één van de categorieën klikt, zullen de projecten op een dynamische manier van plaats wijzigen. Voor een voorbeeld bekijk de website van Template Scout.

JavaScript en jQuery

JavaScript is een scripttaal die o.a. wordt gebruikt om een website interactief te maken. Denk hierbij aan de validatie van de invoer voor een web formulier of de animatie van een element binnen het website template. jQuery is een JavaScript framework en wordt vaak in websites gebruikt omdat het veel functies biedt en hierdoor hoeft de programmeur minder code te schrijven.

PSD of Adobe Photoshop bestanden

De meeste websites worden met Adobe Photoshop ontworpen. Dus elke wijziging binnen het webdesign wordt eerst in het Photoshop bestand uitgevoerd en pas dan wordt een nieuwe afbeelding voor het website template klaar gezet. Een PSD bestand onthoud de lagen waarin de verschillende onderdelen van een webdesign worden onderverdeeld.

Responsive design

Een website met een responsive design is geoptimaliseerd voor zowel desktop computers als mobiele telefoons en tablets. Het responsive design zorgt voor een optimale ervaring op het internet doordat de website zich automatisch aanpast aan de schermresoluties van het gebruikte apparaat.

Retina display ready

Een retina display komt voor bij de elektronische apparaten van Apple. De schermen van deze apparaten hebben een hogere pixeldichtheid, waardoor het menselijk oog geen onderscheid kan maken tussen losse pixels. Templates die retina display ready zijn, zijn dus geschikt voor bepaalde iPads, iPhones, MacBooks en iMac.

SEM & SEA & SEO

SEM staat voor Search Engine Marketing (in het Nederlands: Zoekmachine marketing). Door zoekmachine marketing kunnen bedrijven potentiële klanten werven via zoekmachines. SEM bestaat vooral uit 2 onderdelen: SEA & SEO. Search Engine Advertising (zoekmachine adverteren) is het tegen betaling, plaatsen van advertenties naast of boven de zoekresultaten. Search Engine Optimization of zoekmachine optimalisatie werkt beter op langer termijn en is voordeliger dan online adverteren. Door het aanpassen van de inhoud, techniek en een bijbehorende link building strategie kan een website beter worden gevonden.

Webhosting in de cloud

Een aantal jaren geleden werden er vooral fysieke servers gebruikt voor het hosten van een website, maar dit is veranderd. Tegenwoordig worden er virtuele servers gebruikt in de cloud. Het voordeel hiervan? Wanneer een server niet meer werkt, kan een andere server gemakkelijk het werk overnemen.

WordPress framework

Een WordPress framework wordt als hoofdthema of plugin gebruikt. De WordPress ontwikkelaar heeft hierdoor de mogelijkheid om extra functionaliteit voor een template te ontwikkelen. Hierbij kunnen updates worden uitgevoerd zonder daarbij het (child) thema te wijzigen. Om te voorkomen dat wijzigingen in het framework of hoofdthema worden overschreven, is het noodzakelijk om een child thema te gebruiken.

WordPress shortcodes

Deze codes zijn speciaal ontworpen om het gebruik van WordPress nog makkelijker te maken. Met behulp van shortcodes kan extra functionaliteit eenvoudig aan pagina’s, berichten, widgets of templates worden toegevoegd. Zonder het schrijven van veel lastige code, kunnen bestanden worden ingevoerd of objecten worden gecreëerd. WordPress shortcodes zijn via de plugin sectie te installeren of worden op maat door de WordPress ontwikkelaar geprogrammeerd.